Grand Café De Fabriek

De Fabriek in Dalfsen geeft jongeren uit het vso een kans
In de keuken van Grand Café De Fabriek in Dalfsen werken Emma en Rein met veel plezier. Allebei begonnen ze ooit met een stage vanuit De Twijn, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Inmiddels hebben ze een vaste plek in het team. Rein werkt er al zeven jaar en Emma staat sinds haar bijbaantje zes jaar geleden nu als keukenhulp officieel op de loonlijst. Hun werkgever, Moes, twijfelde geen moment: ‘Iedereen verdient een plek. Als je niet samen leeft, heb je geen samenleving.’
‘Dat meen je niet, ikke?!’
Rein begon ooit met een snuffelstage. Zijn enthousiasme viel direct op. ‘De energie spatte ervan af,’ vertelt Moes. ‘Niet altijd even handig als het rustig moet zijn, maar dat leer je samen gaandeweg.’ Toen Rein na zijn stage een weekendbaantje als afwasser kreeg aangeboden, kon hij het nauwelijks geloven. ‘Dat meen je niet, ikke?!’ riep hij, compleet verrast.
Na zijn middelbare schoolperiode volgde Rein een mbo-opleiding tot kok in BBL-vorm. Geen gemakkelijke weg, maar met begeleiding vanuit school én De Fabriek haalde hij zijn diploma. ‘Hij voelt zich kok en dat is hij ook,’ zegt Moes trots. Rein werkt inmiddels 32 uur per week en draait volledig mee in de keuken. ‘Hij is loyaal, nooit ziek, bijna altijd op tijd. Je kunt echt op hem bouwen.’ Rein heeft het ontzettend naar zijn zin in de keuken. ‘Het allerleukste aan mijn werk vind ik het georganiseerd werken tijdens het diner. En dan af en toe het magazijn helemaal opruimen om tot rust te komen, echt een fijne combi.’
Emma is op haar plek
Ook Emma begon met een bijbaantje in de afwas, kwam daarna stage lopen en kreeg uiteindelijk een contract. Ze werkt 18 uur per week als keukenhulp. ‘Voorbereidende werkzaamheden, sausjes in potjes doen, afwassen, desserts helpen maken. Ze heeft een vast ritme en dat is fijn voor haar,’ vertelt Moes. ‘Emma is wat gevoeliger voor veranderingen en heeft wat meer begeleiding nodig, maar ze voelt zelf goed aan wanneer ze even rust moet nemen. Dat respecteren we.’
Emma voelt zich helemaal op haar plek bij De Fabriek. ‘Ik vind koken en vooral lunch maken het allerleukst. Snijden, meehelpen met de desserts, daar kan ik veel van leren,’ vertelt ze. In haar vrije tijd luistert ze graag muziek, danst en tekent ze. Met het geld wat ze bij De fabriek spaart ze voor later.

‘Als je het als probleem ziet, moet je er niet aan beginnen’
Ruim 70 mensen werken er bij De Fabriek. Moes heeft eerdere ervaring met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook bij het hotel dat hij hiervoor runde. Zijn drijfveer? ‘Je moet het niet als iets vervelends zien, maar als een dankbare taak. Als je het als probleem ziet in plaats van als uitdaging, moet je er niet aan beginnen. Het vraagt om commitment. Je moet het leuk vinden om mensen te helpen.’
In het begin was er soms wat weerstand bij collega’s. ‘Vooral als het druk was,’ herinnert Moes zich. ‘Dan raakt Rein weleens het overzicht kwijt en dat is oké. Dan zeg ik gewoon dat hij even achter moet gaan staan, even tot rust komen. En dan wachten de mensen maar wat langer, dat is helemaal niet erg. Emma voelt het zelf aan wanneer ze zich even moet terugtrekken.’ Inmiddels is het team gewend en is er niemand meer die erover begint. Moes: ‘Iedereen heeft wel iets. Niemand is perfect.’
Investeren loont
Rein en Emma vallen onder het doelgroepregister. Voor werkgevers betekent dat onder meer loonkostensubsidie, afhankelijk van hun loonwaarde. Rein functioneert bijvoorbeeld op 70%, Emma op een wat lager percentage. Dit wordt aangevuld door de gemeente. Moes ziet dat niet als een belemmering. ‘Het is voor mij vanzelfsprekend. We hebben hier 70 mensen op de loonlijst. Dan zou het toch te gek zijn als we geen plek hebben voor jongeren uit het vso of pro?’
De sleutel tot succes? Tijd, aandacht en goede begeleiding. ‘Laat je iemand aan z’n lot over, dan komt het niet goed. Je moet even investeren. Als je dat doet, krijg je er loyale, blije collega’s voor terug.’ School en gemeente spelen daar volgens Moes ook een belangrijke rol in. ‘De begeleiding vanuit De Twijn is goed. Ze kennen de jongeren en denken echt mee.’

‘Je moet kijken naar wat iemand wel kan’
De les die Moes andere ondernemers wil meegeven is simpel. ‘Je moet kijken naar wat iemand wel kan, niet naar wat hij of zij níét kan. Veel jongeren uit het vso voelen zich onzeker, zeker als ze net van school komen. Ze zijn nog jong en hebben het gevoel dat ze ‘anders’ zijn. Maar als je naar ze luistert en aansluit bij wat ze leuk vinden, zie je ze opbloeien. Dat is prachtig om te zien.’
Meer weten?
Zie je net als De Fabriek mogelijkheden om in jouw bedrijf samen te werken met pro- en vso-studenten? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan vrijblijvend contact op via communicatie@vsopro.nl.