Vroegtijdig aanmelden mbo (vva)

09-12-2021

VSO-scholen dienen tussen 1 oktober en 1 februari via de VVA (Voorziening Vroegtijdig Aanmelden mbo) weer een beperkte set gegevens aan te leveren over de leerlingen die naar verwachting naar het mbo overstappen. 

De mbo-instellingen leveren op hun beurt gegevens aan over de jongeren die zich bij hen hebben aangemeld. 

Deze wettelijke verplichting is sinds 1 september 2020 vastgelegd in de regeling ‘Gegevensverstrekking bij overstap naar het mbo’. 

Leerlingen blijven in beeld

Het doel is om via deze uitwisseling van informatie jongeren in de overstap van het vo naar het mbo goed in beeld te houden, en zo het voortijdig schoolverlaten (vsv) verder terug te dringen.

Met de gegevensuitwisseling via de VVA kunnen overstappende jongeren op de voet gevolgd worden, en krijgen decanen en anderen binnen de school snel inzicht in het verloop van het aanmeldproces van leerlingen.

Gemeenten ontvangen via de VVA eveneens een signaal als het aanmeldproces van een jongere stagneert. Door de landelijke dekking blijven ook de leerlingen in beeld die zich buiten de regio aanmelden bij een mbo-opleiding. 

De VVA is niet bedoeld als vervanging van overdrachts- of LOB-dossiers. 

Meer informatie over de VVA 

Zie voor aanvullende informatie over de VVA de website van Kennisnet. Zie daarnaast de websites en handleidingen van de aangesloten leveranciers (voor administraties).