Vier vragen aan…

24-06-2024
Richard Brenkman

Richard Brenkman, netwerkcoördinator Midden Gelderland

Richard Brenkman werkt langzaam toe naar zijn pensioen. Vanaf 1 september neemt Cristel Koningstein het stokje over en is Richard nog een jaar ‘stilletjes’ op de achtergrond betrokken. Richard is netwerkcoördinator van het eerste uur. Voordat hij zijn werk overdraagt, leggen wij hem vier vragen voor.

Wat is de grootste uitdaging in jouw regio?
Het in beeld brengen en vasthouden van de doelgroep en hun behoeften is de grootste uitdaging. Er is veel aandacht voor het mbo, terwijl onze jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) vaak worden vergeten. Voor deze leerlingen is regulier onderwijs vaak te veeleisend en vso en pro is vaak eindonderwijs. In een relatief korte tijd moet er veel worden gedaan om leerlingen klaar te stomen voor een passend vervolg (arbeid). En moeten we een goed beeld krijgen van hun interesses, motivatie en talenten. We opereren als kleine speler, maar dragen een grote verantwoordelijkheid. We zetten ons in om alle leerlingen te begeleiden naar een passende toekomst. Dit vereist een gezamenlijke inspanning: scholen, ouders, zorginstellingen en de overheid moeten samenwerken om deze groep te ondersteunen. We moeten zorgen dat er voldoende aandacht en middelen beschikbaar zijn om de leerlingen de begeleiding te bieden die ze nodig hebben. Met een gerichte aanpak en de juiste ondersteuning zorgen we ervoor dat alle leerlingen een kans krijgen om hun talenten te ontplooien en een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving.”

Je bent al vier jaar netwerkcoördinator. Hoe heb je jouw functie zien ontwikkelen?
Het idee voor onze unieke samenwerking is ontstaan in mijn eigen regio Midden-Gelderland. Als adviseur van de sectorraad GO, met deels verantwoordelijkheid voor arbeidstoeleiding, zag ik de noodzaak voor een krachtiger bereik op operationeel niveau. Samen met bevlogen schooldirecteuren, de gedeelde belangen en een herkenbare doelgroep, bundelden we onze krachten met de sectorraden GO en Pro. Met Patrick als kwartiermaker aan de beleidstafels. Samen met onze netwerkcoördinatoren vso-pro zorgen we voor landelijke dekking. Door ons te verdiepen in de zeven thema’s, hebben we een heldere focus op de meest cruciale onderwerpen. Deze samenwerking zorgt voor waardevolle erkenning. We worden nu gezien als een volwaardig platform, met een enorm netwerk dat ons in staat stelt om best practices te delen waar dat nodig is.”

Wat heb je tot nu toe bereikt?
“In mijn eigen regio heb ik de nazorg voor onze jongeren verdubbeld, van één naar maar liefst drie jaar. We zien dat extra begeleiding een enorm verschil maakt in hun kansen op succes. Natuurlijk is er altijd de vraag naar financiering en die bekijken we elk jaar opnieuw. Maar totdat er iets anders besloten wordt, blijven we die extra nazorg bieden. Door samen te werken met andere scholen, hebben we al tal van mooie projecten kunnen realiseren. Bijvoorbeeld de maatschappelijke diensttijd, werktrajecten met voetbalclub Vitesse, het behalen van het VCA-certificaat en zelfs het heftruckrijbewijs. We zijn vastberaden om onze jongeren alle kansen te geven die ze verdienen. Door krachten te bundelen, kunnen we onze jongeren de begeleiding en ondersteuning bieden die ze nodig hebben om te floreren. We zijn trots op wat we al bereikt hebben, maar we blijven ons onvermoeibaar inzetten voor een nog betere toekomst voor onze jongeren.”

Wat geef jij nieuwe coördinatoren mee?
“Een stevige fundering is essentieel om je rol als netwerkcoördinator optimaal te vervullen. Zorg dat je basisvaardigheden tiptop in orde zijn. Inclusief een gedegen kennis van de actuele wet- en regelgeving in jouw regio. Dit vormt de basis voor effectieve communicatie, samenwerking en belangenbehartiging. Versterk je expertise met een leergang of opleidingstraject. Iedereen heeft een unieke achtergrond, wat de kracht van diversiteit benadrukt. Maar om je taken optimaal uit te voeren, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en je vaardigheden continu te ontwikkelen. Investeer in je kennis van de doelgroep. Als ambassadeur is het van belang om een diepgaand begrip te hebben van hun behoeften, uitdagingen en ambities. Dit stelt je in staat om hun belangen effectiever te behartigen en passende ondersteuning te bieden. Blijf zichtbaar en betrokken. Het in beeld brengen van de doelgroep is een voortdurende taak. De dynamiek in het werkveld, met wisselende beleidsmedewerkers en partners, maakt dit extra belangrijk. Zorg dat je aansluit bij het regionaal beraad en laat je stem horen in de nieuwe samenwerkingsafspraken. Wees proactief en gedreven. Toon je passie en enthousiasme en zet je in om hun kansen te vergroten. Samen maken we het verschil!”

Lees meer over de arbeidsmarktregio van Richard: Midden Gelderland